Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   6 preşedinţi ai Parlamentului despre…

6 preşedinţi ai Parlamentului despre Declaraţia de Independenţă a R.Moldova

Pentru că Declaraţia de Independenţă a R. Moldova a ars în urma protestelor din aprilie, certificatul de naştere al statului, aşa cum mai este numit documentul, nu mai poate fi restabilit. I-am contactat pe foştii preşedinţi al Parlamentului.Am reuşit să discutăm cu şase dintre cei opt care au ocupat această funcţie până în prezent.

Alexandru Moşanu (3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993), primul preşedinte al Parlamentului şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă spune că ceea ce s-a întâmplat a fost legat de neglijenţa autorităţilor care „întotdeauna, începând de la agrarieni şi terminând cu comuniştii, au manifestat o atitudine ostilă faţă de Declaraţia de Independenţă”. „Declaraţia de Independenţă a fost discreditată de aceste guvernări”, ne-a spus Moşanu. „S-a propus chiar înlocuirea Declaraţiei cu un alt act. Adică să fie elaborată o nouă redacţie a Declaraţiei de Independenţă. Credeţi că asta ar fi contribuit la păstrarea în condiţii sigure a Declaraţiei de Independenţă? Lor le stătea documentul ca un ghimpe în gât. Aşa au pus-o la un loc cu alte hârtii şi a ars”, a mai declarat Alexandru Moşanu.
Potrivit primului preşedinte al Parlamentului, Declaraţia de Independenţă „nu plăcea şi nu place comuniştilor, antidemocraţilor şi rusofililor pentru că ea exprimă doleanţele mişcării de renaştere şi de eliberare naţională”. „Aceasta cerea stabilirea adevărului despre trecutul nostru istoric. Cerea să revină la adevărul că moldovenii din stânga Prutului sunt români, că limba lor este română, că ei împărtăşesc aceleaşi valori spirituale şi culturale ca şi românii din dreapta Prutului”, ne-a mai spus Alexandru Moşanu.

Declaraţiile celorlalţi speakeri pot fi văzute în articolul Independenţi fără declaraţie.